A Határokon Túli Magyarságért Alapítvány tevékenysége 2016-ban

Karácsonyváró ünnep

 

December 16-án megtartottuk a szokásos karácsonyváró ünnepünket, ahova meghívtuk  partnereinket, ezzel megköszönve az egész éves együttműködésüket, segítségüket.

 

 

 Délvidéki fiatal magyar közösségfelesztők és kultúraközvetítök találkozása a Pannon Magyar Házban

 

2017. december 2-3-án megrendeztük a délvidéki fiatal magyar közösségfejlesztők és kultúraközvetítők találkozását a Pannon Magyar Házban, Pécsett.

 
A kétnapos program célja az volt, hogy délvidéki (vajdaság, drávaszög, muravidék) fiatal magyar közösségfejlesztők és kultúraközvetítők, kutatók találkozzanak annak érdekében, hogy kortárs kutatásaik, közösségfejlesztő tevékenységük eredményeivel hozzájárulhassanak a közösségfejlesztő és közművelődési mödszerek tivábbi fejlesztéséhet. Olyan kutatások bemutatása volt a cék, melyek a helyi kultúrát, a közösségek kulturális erődorrásait tárják fel, köztük olyanokat is bemutasson, melyek belső erőforrásaikat vesztett közösségek értékeire fókuszálnak, ugyanakkor feltárásikkal a helyi közművelődési és hagyományos értékek aktualizálást inspirálják, illetve a helyi közösségek identitásának erősítését szolgálják. További cél volt, hogy a kutatók a jó gyakorlatok , és az útkereső közösségek között párbeszédet inspiráljon, valamint hogy egymás tevékenységének, gyakorlatának megismerésével közösségfejlesztő, közművelődési és kultúraközvetítő módszerek és tartalmak átvételére adjon lehetőséget.

Első nap a kerekasztal konferencia egész nap zajlott, ahol 11 hazai és délvidéki szakember tartott előadást:

 • Dr. Minorics Tünde etnofráfus, PTE Kulturális Örökség Kutatócsoport (Pécs)
 • Resóczki Rolland néptáncoktató, a Népművészet Ifjú Mestere (Ada, Szerbia)
 • Farkas Fruzsina hálózati referens, Csorba Győző Könyvtár (Pécs)
 • Barkóczi Csaba elnök, Kosztolányi Dezső Céltársulás (Pécs)
 • Schmieder Réka kulturális mediátor (Pécs)
 • Vázsonyi Csilla néprajzkutató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (Zenta, Szerbia)
 • Málek Andrea szakmai vezető, Szigetvári IKSZT, Kultúr-és Zöld Zóna Egyesület (Szigetvár)
 • Asztalos Erik- Asztalos Kristóf alapítók, Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület ( Magyarkanizsa, Szerbia)
 • Magdali Csaba, PTE Támogató Szolgálat vezetője (Pécs)
 • Arató Vilja kulturális szervező (Pécs)
 •  Vígi László elnök, Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület (Magyarkanizsa, Szerbia)
 • Pisnjak Atilla művészettörténész (Lendva, Szlovénia)
 • Magdika Dániel elnök, Népkör Kultúregyesület (Eszék, Horvátország)
 • Sárközi István elnök, Feketics Művelődési Egyesület (Bácsfeketehegy, Szerbia)

 

 A konferencia napján este 19 órakor könyv és CD bemutató zajlott, melyen a Boja zenekar mutatta be a 2016-ban az Alapítvánnyal közösen tervezett projekt keretében létrejött zenei anyagot, mely az I. világháború személyes élettörténeténeteinek témáját dolgozta fel.

 

Másnap délelelőtt a délvidéki településekről érkezett helyi gyakorlatok és kutatások bemutató kiadványok megtekintése, majd a következő szakmai találkozót is előkészítő  módszertani beszélgetés, aztán az ebédet követően közös javaslatok megfogalmazása következett.

A konferencia terem átrendezése után Andruskó Károly vajdasági festő alkotásainak magángyűjtőitől érkezett anyagból nyíló kiállítás megnyitásábal zárult, melyre a konferencia résztvevőin túl, további érdeklődők is érkeztek.

 

 

 


 

Angster Józsefnek emlékművet állítottak Kácsfaluban

 

A pécsi kötődésű Angster József orogonaépítő mesternek emlékművet állítottak szülőfalujában, Kácsfaluban (Horvátország), Az avatóünnepségen dr. Őri László Pécs alpolgármestere, Bognár László Pécs Kulturális és Köznevelési Bizottságának elnöke, valamint Várnagyi Mihály a pécsi Angster József igazgatója  is részt vett.

 (Cikk: Új Magyar Képes Újság, XXI. évfolyam 42. szám 7. oldal, 2016. november 3.)


 

Burgenlandi gyerekek a magyar házban

 

2016. november 9-én (szerda) a Pannon Magyar Ház vendégül látta az oberwarti NMS iskola  magyar tagozatos tanulóit. Az iskola minden évben szervez nyelvi tábort Magyarország területén. Korábbi években Kőszegen, Budapesten, Szombathelyen, Sopronban is megfordultak, idén Pécsre látogattak.

Dr. Minorics Tünde a MÍvesMag Műhely tagja mutatta be az Alapítványt a diákoknak.

 

 


 

15 éves az Őri Banda Citerazenekar

 

 2016. november 5-én ünnepelte a burgenlandi tagokból álló Őri Banda Citerazenekar fennállásának 15. évét Tarcsfürdőn (Bad Tatzmanndorf).

Az Őri Banda megalakulása óta sokban hozzájárult ahhoz, hogy a burgenlandi magyar népdalkincs ne merüljön feledésbe. Az elmúlt években a zenekar többek között Gál Károly és Kertész Gyula gyűjtését dolgozta fel. A hosszú éves projekt során így összeállt egy tananyag is, melyet a Burgenlandi Magyar Népfőiskola 2007-ben „Burgenlandi Magyar Népzene tankönyv és dallam-gyűjtemény“ címmel adott ki, Kertész Gyula gyűjtése alapján.

A rendezvényen Christian Drobits burgenlandi tartományi parlamenti képviselő is köszöntötte a vendégeket és felhívta a figyelmet az Őri Banda munkájára. A Határontúli Magyarságért Alapítvány kuratóriumi elnöke Bokor Béla egy elismerő oklevelet adott át az Őri Banda citerazenekarnak és népdalkörnek az eddigi példamutató tevékenységéért.

 

 


 

'56-os forradalom 60. évfordulója

 

Alapítványunk egy kamarakiállítással emlékezett meg a '56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a Pannon Magyar Házban.

 

 
 XXV. Határon Túli Magyarok Összművészeti Fesztiválja

2016. augusztus 26 – szeptember 17.

 Helyszín: Pécs-Baranya

A Határon Túli Magyarok Fesztiválja 1991 óta a Kárpát-medencei és európai magyarság egyik legrangosabb és legnagyobb szabású összművészeti seregszemléje. A fesztivál a kultúrát állítva a középpontba a határon túl élő magyarok élethelyzetének javítását, identitásuk megőrzését tűzte ki célul.

A programsorozat 25 éve nyújt bemutatkozási lehetőséget az országhatárokon kívül élő magyar alkotó- és előadóművészeknek, szellemi műhelyeknek, teret ad az eszmecserére a magyarság identitását őrző tudományágak képviselőinek, közéleti és civil szereplőinek.

A Pécsett és baranyai településeken megrendezett jubileumi programok  elősegítették a kistérségek, vidéki városok és kistelepülések kultúrához való hozzáférésének esélyeit.

 

Ezúton is szeretnénk megköszönni ezt együttműködő partnereinknek:

Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága

Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság

Pécsi Tudományegyetem

Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Baranya Megyei Önkormányzat

Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Kolozsvár

Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, Csemadok

Csorba Győző Könyvtár, Pécs

Egerág Község Önkormányzata

Boda Község Önkormányzata

Bicsérd Község Önkormányzata

Zengővárkony Község Önkormányzata

Déli Kapu Folklórszövetség

Pécs Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület

Egyházaskozári Csángómagyar Hagyományőrző Együttes

 

Fesztivál képeit megtalálják Galériánkban.

Műsorfüzet: www.htma.hu/admin/kepek/file/htmf_2016_programfuzet.pdf

 

 

KaPoCs, amely összeköt - "élő népművészet a Kárpát-medencében"

 
KaPoCs, amely összeköt címmel idén 4. alkalommal tartotta népművészeti táborát a csernátoni (Erdély) Haszmann Pál Emkémúzeum és a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány. Idén is játszóházzal, koncerttel és két kiállítással vártuk az érdeklődöket. A Haszmann Pál Múzeum "Tudoatom, hogy én még jól vagyok" és az Alapítvány "Isten veletek és velem" kiállításaival emlékezett meg az I. világháború hőseire és áldozataira.
 
A rendezvényről képeket és bővebb leírást Galériánkban találnak.
 
 

A Pécsi Iparos Színkör 2016. február 26-án (péntek) 18 órai kezdéssel bemutatta a 120 csepp gyomorkeserű előadását a Pannon Magyar Házban.

 

Szereplők: Cseke Márta, Sebők Ildikó, Szentgyörgyi Miklós

Rendezte: Unger Pálma

Szerző: Freud Antal

 

 

 

 

 


 

 

2016. február 13-14-i  hétvégén tartotta Pécsett első Egyetemista Találkozó és Vezetőképző címmel felsőoktatási intézmények közötti csapatépítő rendezvényét a Kosztolányi Dezső Céltársulás és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány, melyre Szegedről, Pécsről és Kaposvárról érkeztek lelkes fiatalok.
A program során a vendégek egy rövid köszöntőt és progtamismerteést követően szombaton ebéd után a pécsi Para Pakrba látogattak, ahol különböző ügyességi szabaduló és oknyomozó játékokon vettek részt kevert csapatokban, amit késő délután közös vacsorafőzés követett. Az est szakmai programjaként Barkóczi Csaba tartott ismertetot a Kosztolányi Dezső Céltársulás előtt álló ffeldatokról és kigívásokról, a szervezet egyre nagyobb nyilvánosság előtti megjelenéséről és megismerteéséről, valamint a pécsi programszervezés két éves gyakorlatától, az eslő kudarcokról és az azt követő sikerekről. A vacsorát követően ismerkedős játékokra került sor a Pannon Magyar Házban, majd a pécsi Cooltour Caféban folytatódott az este.
Vasárnap reggli után a TV-toronyba látogattak a résztvevők, ebéd után pedig városnézés következett, a Barbakántól a Zsolnay Negyedig, ahol Kovácsi Gyula édességkészítő mester bemutatója koronázta meg a napot.
 
A következő hasonló rendezvényre májusban Szegeden fog sor kerülni.
 
 
 

 

 


 

 

A Határokon Túli Magyarságért Alapítvány és a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség szeretettel meghívja Önt, kedves családját és barátait a

 

120 csepp gyomorkeserű

 

című irodalmi előadásra

 

Szerző

Freund Antal

 

Rendező:

Unger Pálma, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze

 

Bemutatják:

Cseke Márta

Sebők Ildikó

Szentgyörgyi Miklós

 

Helyszín:

Pannon Magyar Ház (Pécs, János u. 22.)

 

Időpont:

2016. február 26. (péntek) 18 óra

 

 


 

 

Túra a kultúra jegyében

 

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Baranya megyei önkormányuatok számára kínál speciális ajánatot a Zsolnay Program keretében,

A program lehetőséget teremt arra, hogy bejárhassák a Zsolnagy Negyed épített és szellemi örökségét bemutató egyedi látnivalókat olyan kisebb települések lakói is, akiknek erre más módon esetleg nem lenne lehetőségük.

A projekt keretében 2016 és 2018 között valamennyi baranyai település egy-egy szervezett, 30-35 fős csoportja látogathat a hunarikummá nyilvánított Zsolnay Kulurális Negyedbe.

A jelentkezés feltételei:

 • A részvétel INGYENES, de regisztációhoz kötött
 • Az önkormányzatok saját forrásból megoldják a csoport Pécsre történő utaztatását
 • Regisztráció az alábbi e-mail címek egyikén: latogato@zsn.hu vagy info@htma.hu
 • Együttműködési megállapodás megkötése
 • 30 napal a tervezett látogatás előtt regisztrálni

 

"Költözzön" települése egy napra Pécsre! Szeretettel várjunk!

 

 


 

 

 2015. január 15-én Dr. Minorics Tünde néprajzkutató Határátlépő örökségünk című előadásával nyílt meg a mohácsi busőjárást színes fotók segítségével bemutató kiállítás a Zágrábi Magyar Intézetben. A tárlat, amely január 25-ig ingyenesen látogatható, a pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvány, a zágrábi  magyar nagykövetség, valamint a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében valósult meg.

 

 


 

 

Magyar Kultura Napja Baranya Megyei Ünnepe

2016. január 21-én (csütörtök) a Határoko Túli Magyarságért alapítvány és a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség megtartotta a Magyar Kultúra Napja Baranya MEgyei Ünnepét a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dísztermében.

Az Ünnepen visszamelékeztünk Márton Áron püspök életére egy kiállítás keretében, melyet Potápi Árpád János nemzetpilitikáért felelős államtitkár nyitott meg és Dr Udvardy György megyéspüspök köszöntötte.

A rendezvényen a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség 2015. évi Nívódíjat a Mecsekfaluért Alapítványak adományta a magas színvonalú helytörténeti kutatásálrt és közösségpítő tevékenységéért.

Elismerésben résszesült még 2015. évben 70 éve alakult Bartók Béla Férfikar és a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, a 60 éve alakult Mecsek Táncegyüttes, a 40 éves Pécsi Vonósok, a 25 ves Daniel Speer Brass kamarazenekar. Elismerésben részesült még Kertész Attula Liszt Ferenc-díjas karnagy öt évtizedes kimagasló karnagyi és oktatói tevékenységéért, valamint Bertók László Kossuth-díjas író magas színvonalú irodalmi munkásságáért, aki tavaly ünnepelt 80. életévét.

 A Határokon Túőli Magyarságért Alapítvány elismerő oklevelet adományozott Hegyi Győző polgármesternek (Egerág), Kovács Győző polgármesternek (Boda), Vér József polgármesternek (Bicsérd), Mintál Tibor polgármesternek (Nagynárád), Erbné Merkler Csillának a Nagynárádi Német Önkormányzat elnökének, Baumholczet Angélának a Józsa Gergely Néptánccsoport vezetőjének (Kozármisleny) a 24. Határon Túli Magyarok Összművészeti Fesztiváljának támogatásárt, segítéséért.

 

 Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Dr. Udvardy György megyéspüspök, Dr. Bokor Béla kuratóriumi elnök

 

 


 

 

 

 

 

 

Szakrális értékeink című vándorkiállítás

 

Alapítványunk a honlapján található szakrális értékeink adattárából válogatva, és a határon túli magyar területeken előzetes felhívásra érkezett helyi szakrális fotókból, Szakrális értékeink címmel vándorkiállítást bonyolított le, mellyel részben növekedett a szakrális adattár, másrészt felhívta a figyelmet a Kárpát-medencei magyarság szakrális értékeire.

A programokat helyi ünnepekhez kapcsolódva szervezte 6 külhoni és 2 hazai helyszínen. A 60 db fotóból álló vándorkiállítás mellett 5 helyszínen interakítv tárgyalkotó (kerámiafestés, nemezelés, mézeskalács készítés, csuhé fonás, textilvarrás) programot is szervezett, illetve 2 esetben helyi "édes" ünnepi ízek bemutatója zajlott.

 

1. 2015. június 6. Deáki - Szlovákia: Orszégos Népművészeti Fesztiválon szabadtéri fotókiállítás, kézműves foglakozás (nemezelés, mézeskalácskészítés, csuhéfonás, textilvarrás, kerámiafestés.

 

 
 
 

2. 2016. június 7. Galánta - Szlovákia: Országos Népművészeti Fesztiválon szabadtéri fotókiállítás, kézműves foglalkozás (nemezelés, mézeskalácskészítés, csuhéfonás, textilvarrás, kerámiafestés)

 

 
 

3. 2015. augusztus 28 Sepse - Horvátország: Ádám Jenő Emléknapon fotókiállítás, kézműves foglalkozás (nemezelés, textilvarrás, kerámiafestés), helyi édes ízek bemutatója, ismerkedés a készítés technikájával.

 

4. 2015. szeptember 1-12. Pécs: 24. Határon Túli Magyarok Fesztiválján fotókiállítás (nemezelés, mézeskalácskészítés, csuhéfonás, textilvarrás, kerámiafestés), édes ízek bemutatója kóstoló.

 

 

 

 

 

  
 
 

5. 2015. november 6-7. Bácsfeketehegy -- Szerbia: Kosztolányi Dezső Céltársulás és a Pécsi Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetség által rendezett jótékonysági koncerten összegyűlt adományok átadása alkalmából rendeuett ünnepségen fotókiállítás.

 

 
 

6. 2015. november 13. Sepse - Horvátország: Ádám Jenő Baráti Társaság koszorúzási ünnepség alkalmából fotókiállítás

 
 
 

7. 2015. december 5. Szepsi - Szlovákia: A 46. Fábry Zoltán Közéleti Napok alkalmából szervezett fotókiállítás.

 
 
 
 
8. 2015.  december 17. Pécs: Karácsonyi záróprogram a Pannon Magyar Házban fotókiállítással, kéuműves programmal és édes ízek bemutatójával

 
 

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.