A Határokon Túli Magyarságért Alapítvány tevékenysége 2015-ben

A Magyar Kultura Napja
 
A Határokon Túli Magyarságért Alapítvány és a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség tisztelettel meghívja Önt a
 
Magyar Kultura Baranyai Ünnepére
 
Időpont: 2015. január 22. (csütörtök) 16 óra
Helyszín: Vasutas Művelődési Ház
Pécs, Váradi Antal u. 7/1.
 


 
2015. február 27.
 Szomolai Tibor (Felvidék) Felvidéki Saga c. könyvének bemutatója
 Helyszín: Pécs, Pannon Magyar Ház
 

 2015. március 20.
Székely László felvidéki származású költő
Kárpát Körút 777 c. könyvének bemutatója
Helyszín: Pécs, Pannon Magyar Ház
 
 
 

 


2015. május 13.
Horvát Adrián (Drávaszög) festménykiállítás
Helyszín: Pécs, Pannon Magyar Ház
 
 
 
______________________________________________________________________________
 
2015. május 14.
"Beszélő Tárgyaink" Nemzetközi Konferencia
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Kulturatudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar
 
 
 
 
 
 

 
 
 

2015. május 15.
Kárpát-medencei Civil Szervezetek Fóruma
Helyszín: Pécs, Pannon Magyar Ház
 

 
2015. május 14. Dimény H. Árpád (Erdély)
Apatológia c. verseskötetének bemutatója
Helyszín: Pécs, Pannon Magyar Ház
 
 
 2015. május 30.
 
Romfeld Ákos erdélyi származású AFIAP fotóművész
"Életünk a víz" fotókiállítása
Helyszín: Tésenfa
 
 

2015. június 5-6.
Mátyusföldi Juniális
Alapítvány művészeti műhelye, a MívesMagMűhely kiállítása Felvidéken.
Helyszín: Felvidék - Galánta, Deáki, Diószeg
 
 
2015. június 29.
 
Böröndi Alexandra  felvidéki származású fotós
"Ott csilló könnyűség lebeg" - Finnország egy magyar szemének tükrében
fotókiállítása
Helyszín: Pécs, Pannon Magyar Ház
 
 
 
 
2015. augusztus 26 - szeptember 12.
 
XXIV. Határon Túli Magyarok Összművészeti Fesztiválja
Helyszín: Pécs - Baranya
 
Programfüzet elérhető ITT.
További képek a Galériában.
 
 
 
 
 
 
 

2015. október 6.
Saróka Liliána jótékonysági koncertje
Helyszín: Zsolnay Negyed
 

2015. október 6-án, este 8 órakor Pécsett a Zsolnay Negyed E78 színpadán adott koncertet a népszerű felvidéki énekesnő, Saróka Liliána, aki a Pécsi Fiatalok a Magyarságért és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány meghívására érkezett városunkba, azzal a céllal, hogy a koncertjéből származó bevételeket a bácsfeketehegyi magyar iskolakezdők támogatására ajánlja fel.
A művésznőt és a vendégeket a pécsi diákok nevében Barkóczi Csaba, a szervezet egykori elnöke köszöntette, majd a bácsfeketehegyi magyar családok képviseletében a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács munkatársa, Sárközi István mondott köszönetet Liliánának, a szervezőknek és a vendégeknek egyaránt.

Saróka Liliána, aki a felvidéki diákéletben is aktív, hiszen hallgatóként a nyitrai magyar egyetemistákat tömörítő Juhász Gyula Ifjúsági Klubban tevékenykedik, gitárjával, humoros történeteivel és gyönyörű énekével elkápráztatta a pécsi közönséget.
A koncert minden szempontból elérte célját. A közönség remekül szórakozott, Liliána pedig számos meghívásra tett szert a koncert végén, s a bácsfeketehegyi gyermekeknek is szép számú támogatás gyűlt össze.
A rendezvény végén lehetőség nyílt közös fotózkodásra és autogramm kérésre is.

Külön köszönet a Zsolnay Negyed munkatársainak, Kozma Gábornak és Szabó Líviának, amiért biztosították számunkra a termet, valamint segítettek a szervezésben.

 

2015. október 16.

"Visszetkintő" - a határon túli magyar alkotók, művészek kiállításaiból.

A Pannon Magyar Ház 2001 óta számtalan képző- és iparművész pécsi  bemutatkozásához  biztosított rangos színteret. Az elmúlt másfél évtizedre az itt kiállító alkotók egy-egy munkájából összeállított kiállítással tekintünk vissza.

A kiállítással egyidőben Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója látogatást tett a Pannon Magyar Házba, hogy megismerje Alapítványunkat.


2015. november 3.
Csáky Pál, Európai Parlament felvidéki magyar képviselőjének előadása
Helyszín: PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék
 

 

2015. november 3-án nagyfokú médiaérdeklődés és abszolút teltház mellett zajlott Csáky Pálnak, az Európai Parlament felvidéki magyar képviselőjének (Magyar Közösség Pártja) előadása a PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszéken, melyet a Kosztolányi Dezső Céltársulás, a Pécsi Fiatalok a Magyarságért Egyetemi Diákszövetség és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány szervezett.

Csáky Pált és feleségét, Csáky Erzsébet asszonyt először Dr. Gerner Zsuzsanna a PTE BTK dékán-helyettese fogadta, Barkóczi Csaba doktorandusz és Dukai Edit egyetemi hallgató társaságában, majd előadását megelőzően Csáky Pál rövid sajtótájékoztatót tartott a Bölcsész Kar Aulájában, ahol több helyi és környékbeli televíziós csatorna is interjút készített képviselő úrral.
Az előadás elején Pécs Város nevében, Őri László alpolgármester köszöntötte Csáky Pált és a rendezvényen megjelenteket.

A beszélgetésen, mely Barkóczi Csaba moderálása mellett zajlott, szóba került a migráns kérdés, az Európai Unió politikája és jövője, a felvidéki magyarság mindennapjait érintő politikai és társadalmi kérdések.
Az előadás utolsó harmadában a terep a közönségé volt, akik éltek is a lehetőséggel, hiszen a kérdések özöne miatt majd háromnegyed órával tovább tartott a beszélgetés.
Az este egy kellemes vacsorával zárult a szervezők, a városvezetés, valamint a Csáky házaspár részvételével az egyetem melletti Paulus Étteremben.

 


 

2015. november 10-11.
A Kárpát-medencei EU projekt alapú együttműködési tanácskozás KárPRO
Helyszín: Zágrábi Balassi Magyar Intézet (Zágráb, Horvátország)
 

2015. évi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából konferencia előkészítő összejevetelt tartott a Horvátországi Magyar Tudományos Társaság és a MTA Pécsi Akadémiai Bizottság a Zágrábi Balassi Magyar Intézetben 2015. november 10-11-én. Az Alapítványt, Dr. Bokor Béla kuratóriumi elnök képviselte. A tanácskozáson Elnök Úr bemutatta az Alapítványt és annak tevékenyéségét a közönségnek.

 

2015. november 26.

 "Felvidéki magyar oktatásért" szakmai konferencia

Helyszín: Budapest, Magyarság Háza

2015. november 26-án a Rákóczi Szövetség a Nemzetpolitikai Kutatóintézettel közösen szakmai konferenciát szervezett a budapesti Magyarság Házában, a felvidéki magyar oktatás címmel, amelyek keretében a felvidéki magyar iskoák aktuális helyzetét is megvitatták.

Alapítványunk is képviseltette magát a tanácskozáson és megismerte a felvidéki magyar iksolák rendkívül kilátástalan helyzetét. (101 iskola megszüntetése szepel jelenleg a Szlovák Kormány terveiben). Alapítványunk minden lhetséges főrmon valamint együttműködő partnerei segítségével a szlovákiai magyar tanulók iskoláztatási feltételei védelméért szót emel, kérve a Kárpát-medencei magyar szervezetek és a nyilvánosság segítségét is a felvidéki áldatlan helyzet megállítása érdekében.

A konferencián részt vett Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Czunyiné Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár, valamint Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéésért felelős miniszteri biteos. A felvidéki mgyar közéleti személyiségek közül többek között Berényi József, az MKP elnöke, Bárdos Gyula, a CSEMADOK elnöke.

 

2015. november 27.

Balogh László

"Barangolás Baranyában" fótóinak kiállítása

Rozvány György erdélyi származású író

"Utazás Erdélyben" útifilmjének vetítése, előadása

Helyszín: Pécs, Pannon Magyar Ház


2015. december 1.

 

Kovács Gellért Svádországban élő magyar író

"Alkonyat Budapest felett" könyvének bemutatója

Helyszín: Pécs, Pannon Magyar Ház

A könyv az 1944-45-ös embermentő akciók és ellenállás összefoglaló történetét mutatja be, Raoul Wallenberg-en keresztül elmesélve.

 

2015. december 4-6.

Topolyai fiatalok Mikulás Hétvégéje Pécsett

Helyszín: Pécs, Zsolnay Negyed, Pannon Magyar Ház

 

2015. devember 4-6-i gétvégén a topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapar hat legszorgalmasabb iskolá tagja vehetett részt a Kosztolányi Dezső Céltársulás által rendezett Mikulás Hétvégén. A rendezvény öteltgazdája Péter Tamás, topolyai származású egyetemista, a PTE Általános Orvostudományi Karának hallgatója volt, aki egyben otthon a Petőfi Sándor Cserkészcsapat törzstisztje.

A rendezvény során a gyerkek bejárták a híres Zsolnay Negyedet, felkeresték Pécs város nevezességeit, voltak a Kovács Gyula édességkészítő által üzemeltett Nosztalgia Cukorka Látványmanufaktúrában, a Zsolnay Negyed Interaktív Varászterévem a Planetáriumban, a Zsolnay Rózsaszín Kiállításon, kirándultak a Mecsekben, valamint bejárhatták az UNESCO világorokség részét képező Cella Seprichorát Az esti program közösségépítő játákok és filmnézés volt a szálláson, a Pannon Magyar Házban. A rendezvény helyszínén a ZSÖK Non-profit Kft.-t Laknerné Brückler Andrea projektkoordinációs divízióvezető képviselte, s a Pécsi Fiatalok a Magyarságért önkéntesei, Dukai Edit, Mateescu Gabriel, Metzger József, Nagy Baláz, Péter Tamás, Vass Szabina és Barkóczi Csaba segédkeztek a kivitelezésben.

A programot a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány szolgáltatásaival, a Zsolnay Örökségkezelő Non-profit Kft., valamint Őri László pécsi alpolgármester pénzügyi keretéből támogatta.

 

2015. december 14.

"Énlaka kulturális öröksége" c. kiállítás

Helyszín: Pécs, Nádor Galéria

 

Alapítványunk közreműködött a megnyitó szervezésében és népszerűsítésében.

 

2015. december 17.

Karácsonyváró ünnep

Helyszín: Pécs, Pannon Magyar Ház